ZEELAND - Vanwege de langdurige droogte en kans op hardere wind is er vanaf maandag een verhoogde kans op natuurbranden. Bij een melding van een natuurbrand zal de brandweer met meer mankracht gaan uitrukken.
Vanaf vandaag geldt een hoog risico op natuurbranden (Fase 2). Je verwacht misschien niet direct dat natuurbranden ook voor kunnen komen zonder een langdurige periode van hitte, maar omdat het al een tijdje nauwelijks heeft geregend en er regelmatig een stevige wind staat, is de natuur erg droog geworden. Het risico op een natuurbrand is daardoor veranderd van Fase 1 (Regulier risico) naar Fase 2 (Extra alert). Aan inwoners en recreanten vragen we extra alert te zijn op het ontstaan van een brand in onze natuurgebieden.
Fase 2: verhoogd risico
- In natuurgebieden mag u geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten.
- Ga ervan uit dat de eventueel verleende ontheffing voor stookverboden niet meer geldig is; zie de voorwaarden van de ontheffing of neem hierover contact op met de verlenende instantie (gemeente of provincie).
- Wees alert op verdachte situaties en meldt die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto's/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.
- Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.
- Denk eraan, dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon.
- Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.
- Neem eventueel een topografische kaart / GPS / wandel App mee als u op stap gaat in de natuur